Министерството на отбраната предлага промени в Наредбата за мобилизация. Това става

...
Министерството на отбраната предлага промени в Наредбата за мобилизация. Това става
Коментари Харесай

Tагарев иска промяна в наредбата за мобилизация

Министерството на защитата предлага промени в Наредбата за готовност. Това излиза наяве от оповестените за публично разискване промени в Правилника за използване на Закона за защитата.

Предложението визира текстовете, които дефинират по кое време може да стартира мобилизацията. Към в този момент съществуващите правила се предлага прекосяването на въоръжените сили от мирновременна към военновременна организация да се смята за организационно-щатна смяна. Другата смяна визира дейностите по подготовката, провеждането и обезпечаването на мобилизацията. Но защото този член е конфиденциален, поверително остава и предлагането за смяна.

В частичната оценка на въздействието, приложена към документите, се разсява, че предлагането за смяна има връзка с наличието на бойната група на НАТО у нас в състава на до 1000 военнослужещи, „ за които следва да бъдат обезпечени запасни за тяхната взаимозаменяемост “.

Остават усложнения с окомплектоването на длъжности, за които се изисква притежаването на характерна експертиза. Няма и претенденти, отговарящи на условията за заемане на длъжностите. Така и единствената опция за попълване на основания недостиг е готовност.

Промените в Правилника за използване на Закона за защитата позволяват на министъра да освобождава военни от заеманата служба. И да ги назначава във краткотрайните щатове за присъединяване в многонационалните формирования у нас.

С други промени се чака съкращаване на заповедите за преназначаване на към 80% от персоналния състав на реорганизиращото се военно формирование. Ще се облекчи и конкурсната процедура за установяване на военнослужещи и цивилни чиновници за заемане на интернационалните длъжности. Общественото разискване на предложенията е доникъде на август. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР